Het verhaal van Sem

Een diploma is slechts een papiertje. Dat bewijst Sem Florentinus met de stappen die hij heeft gemaakt! Al vond hij solliciteren nog zo leuk (ja, echt), hij heeft toch de keuze laten vallen op het Your Ability Program. Sem vertelt hoe dit hem is bevallen.

Wat deed je voordat je aan het Your Ability Sales Program begon?

‘Ik werkte in de horeca bij een recreatiepark. Toen mijn manager tijdelijk ergens anders aan het werk moest, heb ik veel van zijn taken overgenomen. Ik organiseerde evenementen, loste problemen op en zorgde er samen met mijn collega’s voor dat de klanttevredenheid steeg. Ik wilde veel tegelijkertijd en werkte veel. Ik had zelfs zoveel overuren, dat ik regelmatig een paar maanden vrij was.’

Klinkt goed! Waarom wilde je wat anders?

‘Mijn privéleven begon eronder te leiden. Daarom ging ik om me heen kijken voor een kantoorbaan. Ik heb in een korte tijd veel gesolliciteerd, het werd bijna een hobby. Ik had soms wel drie gesprekken per dag! Ik vond het solliciteren eigenlijk wel leuk.’

Wacht even. Jij vindt solliciteren leuk?

‘Mensen hebben een bepaalde visie over hun bedrijf. Als je daarop doorvraagt, kom je interessante dingen te weten. In het begin vond ik het wel spannend. Ik heb namelijk geen hbo-diploma. Ik leerde mezelf op een andere manier te presenteren, want ik ben meer dan alleen dat papiertje. Daardoor ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Omdat ik wist dat mijn CV niet sterk was, belde ik Your Ability in plaats van te mailen. Ik had een leuk gesprek en zo ging het balletje rollen.

Dit was je eerste ervaring in de sales. Hoe beviel het?

‘Goed! Ik vond het leuk om de uitdaging aan te gaan en een beetje spanning te voelen. Soms had ik een minder goede dag. Hoe kon ik mezelf én teamgenoten dan toch motiveren? Je kunt je heel enthousiast voordoen, maar als je van binnen down bent, merken mensen dat toch. Het lukt dan gewoon niet. Eerlijk gezegd dacht ik dat het makkelijker zou zijn dat het is. Sales is uitdagend en leuk, maar wel een vak op zich.’

Pittig! Maar je stond er niet alleen voor, toch?

‘Onderling helpen de deelnemers van het Your Ability Program elkaar. Je wordt in het diepe gegooid, maar er is wel sturing. De coaches geven oprecht om jouw ontwikkeling en denken met je mee. Maandelijks zaten we aan tafel om te kijken hoe het er voor stond. Plezier is winst, zeggen ze bij Your Ability. Dat is echt mijn motto geworden!’

Wat wilde je uit het Your Ability Program halen?

‘Ik begon met weinig ervaring in de sales. In mijn eerste maand heb ik al veel geleerd, over sales maar ook over mijzelf. Aan welke knoppen kan ik draaien en hoe zorg ik dat die steady blijven? Ik leerde van de colleges, andere deelnemers en mijn baan. Ik wilde mijn rugzak vullen, zodat ik uiteindelijk mijn ervaring kon delen met anderen. Het liefste wilde ik de buitendienst in, om mijn enthousiasme over te brengen op klanten.’

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt over het Your Ability Program?

‘Kom gewoon eens op gesprek. Ervaar hoe de mensen zijn, hoe welkom je bent en hoe toegankelijk het contact is. Als iemand informatie wil hebben, kun je mij gewoon een berichtje sturen via LinkedIn. Ik vind het leuk om mijn verhaal te doen. Ik heb ooit eens een jongen aan de telefoon gehad die wat meer wilde weten over Your Ability. Toen heb ik de telefoon rond laten gaan langs de andere deelnemers, want iedereen wist wel wat leuks te vertellen!’

Sem kan inmiddels zijn enthousiasme kwijt als Accountmanager bij CES Nederland. Ben jij ook klaar voor de volgende stap in jouw carrière? Bekijk onze vacatures!

Vacatures bekijken