Van een hoog salaris is nog nooit iemand ziek geworden

Door studenten Ondernemerschap & Retail Management: Lars Haverlag en Pim Holstvoogd

Koop een huis, knap deze op, verhuur het voor één jaar lang en geef het daarna gratis weg! Dat klinkt gek hè? Je zou het misschien niet denken, maar in een andere branche is dit helemaal geen gek voorbeeld. Eerst in jezelf laten investeren voordat je in het werkveld gezet wordt en daarna voor niks wordt overgenomen door een ander bedrijf, is voor sommige detacheringsbureaus de normaalste gang van zaken. Waarom zou je dit als werknemer eigenlijk willen? 

Ongeveer 1 op de 7 werkende Nederlanders heeft last van burn-outklachten. Dit is vooral te zien bij werkende jongeren tussen de 18 en 35 jaar (jong professionals). Ook is ongeveer 1 op de 4 werkende Nederlanders niet tevreden met de huidige werkplek en wil dus eigenlijk iets anders. Zorgelijk op z’n minst. Een duidelijke afweging van de factoren salaris, opleiding, gepersonaliseerde arbeidsrelatie en verwachtingen kan hierin een grote rol spelen.

Ben jij een werknemer en herken jij jezelf in deze situatie? Wij hebben een vergelijking gemaakt op basis van salaris, opleiding, persoonlijke arbeidsrelaties en verwachtingen die bij het zoeken van werk of een nieuwe functie van toepassing kunnen zijn. In deze vier factoren bespreken we de afweging tussen bij een werkgever werken of aan het werk gaan bij een detacheringsbureau.

Huidige cijfers

Die burn-out klachten hebben onder andere te maken met de daling van het aantal werklozen in Nederland. In het derde kwartaal van 2018 is het aantal werklozen in Nederland gezakt onder de 350 duizend. Dat is ruim 300 duizend minder dan in het einde van 2013. Een behoorlijke daling wel te verstaan! Ook is sinds 2008 volgens het CBS het werkloosheidspercentage niet lager geweest dan het op dit moment is. Het percentage van de werkloze beroepsbevolking bedroeg namelijk in het tweede kwartaal van 2018 slechts 3,9%. De netto arbeidsparticipatie is ook nog nooit hoger geweest en het aantal openstaande vacatures blijft sinds 2015 ook maar groeien.

Vanwege deze huidige spanning in de arbeidsmarkt is er veel vraag naar werkend personeel en hierdoor worden er hoge salarissen geboden door werkgevers om hun vacatures te kunnen vullen. Voor jong professionals klinkt dit hoge salaris als muziek in de oren en zij accepteren daarom de bijkomende werkdruk en verantwoordelijkheden. Van een hoog salaris is nog nooit iemand ziek geworden. Van de werkdruk en verantwoordelijkheden, waar in eerste instantie niet voor gekozen is, wel! Kortom, er wordt een keuze gemaakt voor het korte termijn doel, namelijk geld, terwijl er meer behaald kan worden door de keuze voor lange termijn, namelijk persoonlijke ontwikkeling! Goed kunnen presteren gaat namelijk makkelijker wanneer je iets doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

Detachering

Om het onderwerp van burn-out klachten van de positieve kant te benaderen hebben wij een afweging gemaakt tussen: zelf bij de werkgever gaan werken of  in dienst te gaan bij een detacheringsbureau. Zodoende hebben wij contact opgenomen met YourAbility, een bedrijf dat zich bezighoudt een passende baan te zoeken voor haar werknemers. Dit bedrijf werkt met detacheringsovereenkomsten. Een detacheringsovereenkomst houdt in dat een werknemer onder contract wordt aangenomen bij, in dit geval, YourAbility. Daarna wordt de werknemer gedetacheerd bij een bedrijf dat aansluit bij zijn of haar profiel en verwachtingen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar verwachtingen, kwaliteiten en behoeftes van zowel de opdrachtgever als de werknemer.

YourAbility onderscheidt zich tegenover de concurrentie doordat dit bedrijf veel tijd en energie steekt in de ontwikkeling van haar werknemers en het carrièrepad samen met de werknemer bewandelt. Hierbij kan je zoal denken aan geaccrediteerde opleidingen en cursussen binnen het bedrijf, wat bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling. Hiernaast wordt gezocht naar een passende werkplek en wordt er in één jaar tijd gekeken of dit een ‘match’  is.

Salaris

Een baan of een carrière, het klinkt hetzelfde en toch is het anders. De eerste van de vier eerder genoemde vergelijkingen gaat over het geld. Het salaris is voor velen een grote reden om wel of niet voor een baan te kiezen. Gek eigenlijk… Want wanneer je kiest voor geld, accepteer je de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en de werkdruk. Terwijl een keuze voor de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en de werkdruk zal resulteren in werk wat je leuk vindt om te doen. En presteren gaat beter wanneer je plezier beleeft in wat je doet, een goed salaris zal niet lang daarna ook volgen. Wanneer je namelijk iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, zal uiteindelijk te zien zijn in het salaris.

Wil je wel graag het hoogst mogelijke salaris? Dan kan het zijn dat de werkgever zelf een beter salaris voor je heeft dan een detacheringsbureau. De werkgever heeft in de meeste gevallen een ‘X’ bedrag per maand beschikbaar voor een (nieuwe) werknemer. Wanneer je gebruik maakt van de dienst van een detacheringsbureau is dit (uitzonderingen daar gelaten) terug te zien in het salaris dat iets lager uitvalt.

Opleiding

Wanneer we kijken naar de te bieden opleidingen bij een werkgever en bij een detacheringsbureau zien we hier ook verschillen in. Bij een detacheringsbureau krijg je hoogstwaarschijnlijk een (geaccrediteerde) opleiding omdat jij als werknemer het product bent van het bedrijf. Net als in ieder ander bedrijf moet het ’product’ tiptop in orde zijn. Wanneer je direct bij een bedrijf in dienst treedt is er geen zekerheid op de aanbieding van een opleiding. Wanneer je deze aangeboden krijgt, is de kwaliteit niet altijd hetzelfde. Sommige bedrijven bieden een interne opleiding voor een betreffend proces of taak binnen het bedrijf waaraan je buiten het bedrijf niet zo gek veel hebt. Andere bedrijven bieden net als YourAbility een geaccrediteerde opleiding aan, maar het is dus niet altijd zeker dat je deze krijgt.

Gepersonaliseerde arbeidsrelaties

Bij de arbeidsrelaties is er, net als bij het opleidingsgedeelte, een verschil tussen een werkgever en een detacheringsbureau. Bij een detacheringsbureau mag je er vanuit gaan dat vooraf de verwachtingen van beide kanten worden uitgesproken en dat er doelen worden gesteld waar de werknemer naar toe wil groeien om vervolgens deze handvatten aan te kunnen reiken. Wanneer je bij een werkgever in dienst treedt is het niet altijd zeker in hoeverre de werkgever jou dezelfde handvatten wil en kan toereiken om eventueel hoger op de carrière ladder te klimmen. Aangezien een detacheringsbureau jou als product heeft, zal hij bereid zijn iets meer voor jou over te hebben, neem hier als voorbeeld de zogeheten Idiosyncratic-deals’ (I-Deals1). Dit zijn de gepersonaliseerde arbeidsrelaties, waar we het al eerder over hebben gehad, die buiten de CAO en het contract alleen voor jou gelden. Een voorbeeld hiervan is een vader die om 9 uur ‘s ochtends zijn kind naar de dagopvang moet brengen en daardoor een half uur later begint met werken. Maar daarom ook een half uur langer doorwerkt.

Verwachtingen

Het is natuurlijk belangrijk dat je je binnen het bedrijf waar je werkzaam bent op je plek voelt, dat er duidelijke verwachtingen naar elkaar zijn uitgesproken en dat het bedrijf en jij goed bij elkaar passen. Een bedrijf als YourAbility kijkt voor jou aan de hand van jouw persoonlijkheid en kwaliteiten bij welk bedrijf jij goed zou passen om een gezonde driehoeksverhouding te creëren tussen de werkgever, opdrachtgever en de werknemer. Hier kunnen de eerder genoemde I-deals ook een belangrijke rol in spelen. Wanneer je direct bij de werkgever solliciteert, loop je de kans dat het bedrijf niet helemaal bij je aansluit en dat je op den duur niet gelukkig meer wordt van het werk dat je doet. Goed verwachtingsmanagement kan hierbij helpen. Spreek daarom uit wat je verwacht en vraag ook wat er van je verwacht zal gaan worden. Hierdoor kunnen er geen misverstanden ontstaan. Vind je het moeilijk te bepalen of iets wel of niet bij je past, dan kan een detacheringsbureau je hierbij helpen!

Dus…

Bij een detacheringsbureau kan je er vrij zeker van zijn dat er geïnvesteerd wordt in jou als persoon. Dit kan betekenen: een lager salaris dan zelf bij een werkgever gaan werken. Hier staat tegenover de investering in een opleiding, goed verwachtingsmanagement en de juiste begeleiding die zorgen voor je persoonlijke groei, wat kan leiden tot de ontwikkeling van jouw kwaliteiten! Een stevige basis voor een mooie carrière. Dus… Kies je voor werk, of kies je voor een carrière?

Benieuwd naar jouw carrièrepotentieel? Neem dan contact op met YourAbility voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Met dank aan:
Martijn Veneman (YourAbility)
Alain Camonier (Pallas Advocaten)
Hedzer Kooistra (Hogeschool Utrecht)

Voor hun input, informatie en ‘overall’ bijdrage aan deze blog.

1 Wil je meer weten over ‘I-deals’? Lees dan het artikel: Individualization of Work Arrangements: A Contextualized Perspective on the Rise and Use of I-deals door Matthijs Bal & Xander Lub

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *