OurTalent: Dion

Dion volgde via YourAbility een traineeship als accountmanager. Nu, een jaar later, heeft hij het traject afgerond. Met zijn post-hbo diploma en een berg ervaring op zak, vervolgt hij zijn carrière met een vaste baan. Dion vertelt je graag hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren.

Traineeship was niet de bedoeling

“Laat ik beginnen bij het begin. Ik had mijn hbo-opleiding International Hospitality afgerond en ging solliciteren in de sales. Heel breed, van binnendienst tot buitendienst. Zoals jij ook zult merken, heb je tegenwoordig veel ervaring nodig om ergens aan de bak te kunnen. De vacature Sales Representive in spé van YourAbility trok dan ook mijn aandacht. Eigenlijk was het niet mijn bedoeling om een traineeship te volgen, maar naarmate ik er meer over las dacht ik: ‘Hé, dit lijkt me een mooie stap!’

Ik ga gewoon door!

Ik ben begonnen op het vmbo, ging naar mbo, daarna naar hbo. Dus waarom geen post-hbo? Ik ga gewoon door! Ik besloot te solliciteren en snel daarna had ik een kennismakingsgesprek met Bart. Hij vroeg mij wat ik wilde. Mijn doel was: de buitendienst in. Hij vond een opdrachtgever die mij direct die kans wilde geven. Ik had geen kennis van de branche, maar Bart zei dat het kon.

Zo startte ik met mijn eerste klus. Na een korte opstartfase van ongeveer een maand om de organisatie, cultuur en klanten te leren kennen, ging ik de buitendienst in; met een bedrijfsauto de hort op om klanten te bezoeken.

Geen simpele schoolbank

Ondertussen volgde ik iedere dinsdagavond de colleges van Stefan Renkema. Let op: dit is geen simpele schoolbank. Van tevoren ga je samen eten met andere Abilians, wat voelt als een vriendengroep. Vervolgens ga je samen de les in, waarbij je niet alleen luistert naar de docent, je bespreekt ook toffe cases met elkaar.

Om het traject af te ronden en mijn diploma te halen, schreef ik een salesplan voor mijn opdrachtgever. Daarnaast hield ik een verkoopgesprek met een acteur. Dat werd gefilmd en daar werd ik op beoordeeld. Best pittig! Na het afronden van het traject, ging ik tijdelijk aan de slag bij Suez Recycling & Recovery terwijl solliciteerde op een volgende baan.

De traineeship bleek een dikke pré op mijn CV te zijn. Doordat ik een soort ‘proeverij’ heb gehad van verschillende opdrachtgevers, heb ik een kijkje kunnen nemen in meerdere keukens. Daardoor weet ik precies wat ik wil én wat ik kan.

Dus die volgende baan heb ik gevonden! Ik ga verder in de sales, richting de logistiek en transport. Het bedrijf biedt mij de kans om alles van de branche te leren. Ik ga bijvoorbeeld een dagje mee met een chauffeur, een dag in de loods werken en meewerken op de planning. Zodat ik als accountmanager alles weet van de business.

Collega’s, maar ook maatjes

De andere Abilians blijf ik nog wel zien. Door YourAbility hebben we een sterke band met elkaar. Je bent collega’s, maar ook maatjes. Je zit in hetzelfde schuitje. Je komt net van school af, je voelt je soms nog een beetje een broekie in het werkveld. Wat ga je dan doen? Dat is best lastig. Dit is wat ik zeg tegen nieuwe kandidaten: je wordt niet in het diepe gegooid. Of nouja, een beetje. Maar je wordt goed begeleid door Bart, Stefan of je collega’s.

Mijn doel bereikt

Bij YourAbility leer je een aantal dingen. Je leert over de keiharde wereld van de sales en de mooie dingen daarvan. Je gaat bouwen aan je eigen netwerk, je kennis en je vult je rugzakje voor een toekomst in de sales. Ook leer je jouw eigenschappen kennen, je wordt volwassener. Ik weet nog hoe ik in het begin bij Bart aan tafel zat, een beetje aftastend en stil. Nu ben ik een stuk pro-actiever geworden.

YourAbility is voor de commerciële starters die meer willen leren van sales. Ik zou het iedereen willen aanbevelen, want je krijgt super goede training en hele gave kansen bij opdrachtgevers. Maar het is aan jezelf wat je gaat doen en hoe jij je pad wil bewandelen. Als ik straks met mijn nieuwe baan begin, blijf ik leren. Over 10 jaar nog steeds. Maar voor nu is mijn doel bereikt!”

Wil jij je salescarrière ook een flinke boost geven? Kijk eens tussen onze vacatures of er iets voor jou tussen zit!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *