Jouw loopbaan als topsporter benaderen?

Jouw loopbaan
als topsporter benaderen?

Mathieu van der Poel

Wat als Mathieu van der Poel speels en onbevangen de inmiddels beroemde drop had genomen? Tijdens een flinke sprong allebei zijn hielen tegelijkertijd naar rechts beweegt waardoor zijn achterwiel spectaculair meegaat. Net op tijd weer recht trekken om zonder tijdverlies te landen en de afdaling te vervolgen. Dan had hij zeker gewonnen. Of, wijst zijn fout op overconcentratie en had hij daardoor later in de race alsnog een fout gemaakt?

Hoe dan ook, alles op alles zetten gedurende 4 of 5 jaar om op dat ene moment de ultieme prestatie te leveren klinkt in dit geval als weggegooide tijd. Tijdens die periode zijn er enorm veel factoren waarvan de topsporter afhankelijk is, die wel degelijk invloed kunnen hebben op de uiteindelijke prestatie. Ziekte, weer, tegenstanders, blessures, coaches, familie, een pandemie. Kom je deze 5 jaar ongehavend door, dan kan een plankje je alsnog de das om doen. 

Een doel stellen

En toch, een doel stellen geeft richting. Richting aan de beslissingen die je moet nemen om er uiteindelijk te komen. Zet je door of geef je op, investeer je dat beetje extra? Het vereist discipline om jouw doel altijd top of mind te houden. En wat nu als je zo’n doel nog niet hebt gevonden?

Dit laatste is vaak het geval wanneer je afstudeert en jouw eerste échte baan moet gaan zoeken. Hoe stel jij een doel wanneer je nog niet eens exact weet wat jouw vak, jouw expertise, of jouw branche moet gaan worden? Kies dan voor ontwikkeling en spreek met jezelf af dat jij gedurende de eerste twee jaar zo veel mogelijk wilt leren. Voor jou, en jouw CV. Dus zowel on-the-job als in de vorm van opleidingen en trainingen.

Door op deze manier toch een keuze te maken (en een doel te stellen) kun jij jouw job search vereenvoudigen. Nu de baanaanbiedingen je om de oren vliegen, blijven alleen de banen over die aan jouw ontwikkelcriteria voldoen. Een stuk overzichtelijker.

Niet voor niets

Dan kan het zo zijn dat jij, over twee jaar, toch iets anders wilt, qua vakgebied, branche, of bedrijf. Het geleerde pakt niemand jou meer af en je krijgt het ook niet meer van je CV gegumd. Zo zijn alle mountainbike uren van Mathieu van de Poel ook niet voor niets geweest. Hij neemt die techniek mee op de weg en in het veld. De steile felle beklimmingen zullen daarnaast alleen maar hebben bijgedragen aan zijn algehele conditie. Misschien nog belangrijker: Hij ging voor wat hij het leukst vond en is in die jaren tot de absolute MTB wereldtop toegetreden. De sport waarin hij met veel plezier nog veel successen wil gaan vieren. Net als jij na twee jaar aandacht voor jouw groei, dus als je al een doel stelt, laat het dan het doel van persoonlijke ontwikkeling en groei zijn.

Sta je na het lezen van deze blog te popelen om jezelf je gaan ontwikkelen? Laten we bij Your Ability jou daar nou graag bij helpen. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn en hoe we te werk gaan? Neem dan snel contact met ons op.

Samen jouw top bereiken?